Formu doldurun, iletişime geçelim. Hemen formu doldurun!

Blog Image

Kara Kutu Testi Nedir

Kara Kutu Testi Nedir?

 

Kara kutu testi; adını, iç yapısı bilinmeyen ve sadece dışarıdan gözlemlenerek anlaşılan bir sistemin "kara kutu"ya benzemesinden alır. Bu test yöntemi, kullanıcıların bakış açısını yansıtarak gerçekte oluşabilecek senaryolara daha yakın bir deneyim elde etmeyi amaçlar. Yani, bir kullanıcının sistemi nasıl kullanacağı ve hangi çıktıları bekleyeceği göz önünde bulundurularak bu testler gerçekleştirilir.

 

 

Kara Kutu Testi’nin Önemi Nedir?

 

-Kullanıcı deneyimini yansıtır.

-Gerçek bir kullanıcı senaryosu üzerinden hata tespiti yapılabilir.

-Yazılım kalitesini tescillemek için önemli bir test türüdür.

-Yazılım güvenilirliğini ve beklenmedik durumları değerlendirmek için doğru test tiplerinden biridir.

-Müşteri memnuniyetini arttırmak için kullanılır.

 

Kara Kutu Testi Nasıl Yapılır?

 

1.Gereksinimler Belirlenir

Test öncesinde yazılım ve sistemin gereksinimleri belirlenir. Bunlar işlevselliği, performansı ve güvenilirliği olabilir.

 

2.Test Senaryoları Hazırlanır

Gereksinimler belirlendikten sonra farklı tip durumlar, farklı tip kullanıcılar, farklı tip olaylar için senaryolar hazırlanır. Test senaryolarının verimli olması için uygulamanın işlevselliği, performansı ve güvenilirliği gibi çeşitli konuları kapsamalıdır.

 

3.Test Ortamı Hazırlanır

Uygulamanın farklı ortamlarda nasıl tepki verdiğini test etmek için birbirinden farklı ortamlar hazırlanır. -Uygulama tipine göre değişse de- genellikle kullanıcıların birbirinden farklı ortamlarda uygulamamızı kullanacağını varsayarsak, test ettiğimiz ortamların da farklı olması gerekir.

 

4.Testler Gerçekleştirilir

Kurguladığımız senaryolar ve hazırladığımız ortamlarla senaryolarımız ve kontrol listemize riayet ederek testlerimizi yaparız. Hangi senaryoda ve hangi ortamda ne gerçekleşti diye bakarız ve bunları teker teker belgeleriz, notlar alırız.

 

5.Sonuçların Değerlendirilmesi

Belgelerimiz ve notlarımızla çıkan sonuçları uygulamanın işlevine, performansına ve güvenilirliğine göre değerlendiririz ve bunları ekibimizle paylaşırız. Ayrıca yapıtığımız testlerle uygulamamızın kalitesini de değerlendirmiş oluruz.

 

6.Geriye Dönük Testler

Ekibimiz tarafından hata düzeltildiği söylendiğinde geriye dönük testler yapmamız elzemdir. Bunun en büyük sebebi insan olmamız ve insanın gözünden bazı hataların kaçabilmesidir.


 

Kara Kutu Testi Örnekleri

 

1.Uygulama Form Bilgileri

Kullanıcıların en çok kullandığı alanlardan biri formlardaki giriş alanlarıdır. Formdaki giriş alanlarına geçerli veya geçersiz veriler gönderilir (ör: abartılı karakter girişi veya negatif bir sayı gibi) ve beklenen sonuçların alınıp alınmadığı incelenir.

 

2.Uygulama Navigasyonu

Kullanıcıların çok kullandığı diğer bir alan uygulama navigasyonudur. Örneğin, uygulamadaki farklı butonlara tıklanarak farklı ekranlara geçiş yapılır ve beklenen ekranların açılıp açılmadığı kontrol edilir.

 

3.E-Ticaret ve Ödeme Süreçleri

Özellikle e-ticaretin günümüzde yaygınlaşıp popülerliğini kazanmasıyla, ödeme süreçlerinin testi bir zorunluluktur. Testleri yapılmamış ödeme sistemlerinin firmalara ve yazılım takımlarına ne kadar zarar verdiği ortadadır. Bunun için kullanıcıların ödeme süreçlerinin testleri son derece önemlidir.
 

Sonuç

 

Kara kutu testi yazılımın doğru çalışmasını sağlamak ve kullanıcıların beklentilerini karşılamak için kritik bir öneme sahiptir. Bu test yöntemi, yazılım geliştirme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve yazılımın kalitesini artırmak için önemli bir rol oynar.


 

Emre Yılmazer / Software Tester

 

 

 

Intime Bülten

Teknolojiyi yakından takip ederek en güncel gelişmelere değindiğimiz haber bültenimiz ile sizlere hem Intime Info ürün ailesindeki gelişmeleri hem de tüm dünyada yaşanan teknoloji hareketlerini aktarıyoruz.

resim