Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş hayatındaki rekabet kavramı elbette iş arayanlar, adaylar arasında da mevcuttur. Peki, bu rekabet ortamında gerçekleştirilen mülakatlarda nasıl öne çıkabilirsiniz? Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gerçekten gerekli detaylara mı odaklanıyorsunuz? Birçok elemeden geçerek davet edildiğiniz iş görüşmelerinde, dikkat edilmesi gereken kritik noktaları bu yazımızda bulabilirsiniz.
1. Başlangıç Sorularına İyi Hazırlanın
- Hazırlık aşamalarından en önemlisi, katılacağınız mülakata duygusal ve psikolojik açıdan hazır olmanızdır. Her zaman karşınızda alışılageldik insan profili ve maalesef doğru tavır ile karşılaşmayabilirsiniz. Öncelikle buna hazırlıklı olmalı ve motivasyonunuzu düşürmemelisiniz.
- “Bize kendinden bahseder misin?” sorusuna uygun, kısa ve net cevaplar verilmelidir. Size yöneltilen bu soru hangi ortaokul veya ilkokulda okuduğunuz veya burcunuzla ilgili değildir.
- Kendinizden bahsederken “Hangi özelliklerim, başarılarım ve tecrübelerim, başvurduğum pozisyon için önemli olacaktır?” sorusunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
- Kendinizi tanımlarken başvurduğunuz ilandaki anahtar kelimeler ile, kendi güçlü yönlerinizi entegre edebilirsiniz. Tüm bunları abartmadan, en iyi versiyonunuzu profesyonel bir şekilde aktarmanız beklenmektedir.
Örneğin:
“…Şuanda X bankasında iş analisti olarak çalışmaktayım. Banka operasyonlarını ve iş süreçlerini analiz eden ve iyileştirmeye yönelik stratejiler geliştirmekteyim. İş analisti pozisyonu için çalışırken geliştirmiş olduğum a,b,c yeteneklerimin bu rol için birebir örtüştüğünü düşünüyorum. Fakat bu süre sonunda sorumluluk alanımı genişletmeye karar verdim, proje yönetimi bu anlamda ilgimi çekiyor. Bu nedenle de alanında sizin gibi iyi olan bir şirketin proje yönetimi pozisyonunu açtığını görünce başvurmak istedim...”
2. Bilmediğiniz Sorular İçin Dürüst Olun
Hayatın her alanında olduğu gibi katıldığınız mülakatlarda da bilmediğiniz sorularla veya ilgili pozisyon isterlerinden bilginiz olmayan bir konu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda “biliyorum” demek, sizin daha da komplike sorularla karşılaşmanıza ve çıkmaza girmenize sebep olabilir. Öğrenmeye açık ve hevesli olduğunuzu belirtmeniz sizin için artı bir yön olacaktır.
Örneğin:
“X daha önce kullanmadım/ iş hayatında tecrübe etme fırsatım olmadı, ancak hızlı öğrenebilen biriyim. Ayrıca bunu şirket için gerekli olduğunu anlıyorum, çok kısa bir zamanda tüm detaylara hakim olacağımdan emin olabilirsiniz” cevabı gibi, kişiliğinizi ve öğrenme hevesinizi vurgulayan cümleler kullanabilirsiniz.
3. Beden Diliniz Konuşmaya Açık Olmalı
Mülakat sürecinizde kullandığınız dil kadar beden diliniz de, mülakat yöneticisinin dikkat edeceği kriterlerden biridir. Göz teması kurarak konuşmak, konuşurken jest ve mimikleri abartılı olmayacak şekilde kullanmak hem odaklanmanızı hem de kendinizi iyi bir şekilde ifade etmenizi sağlayacaktır.
4. Giyiminize Özen Gösterin
Yukarıda bahsettiğimiz, beden dilinin önemi kadar iş görüşmesinde ne giydiğiniz de aynı öneme sahiptir. Abartılı giyinmemek, sade ve temiz kıyafetler tercih etmek, ilk izlenim açısından karşınızdaki mülakat yöneticisine mesaj verir.
5. Şirketi Araştırın
Mülakatına katıldığınız şirketi araştırmak, başvuru aşamasında başlamalıdır. Şirketin vizyon ve misyonuna hakim olmak daha iyi bir hazırlık aşaması için altyapı oluşturur. Mülakatta ise “Bizi araştırdınız mı? Şirketimiz hakkında hangi bilgilere sahipsin?” sorularına acemice ve uzun uzun düşünerek cevaplar vermek, bazı şirketler için direkt elenme nedeniniz olabilir.
6. Soru Sorun
- Zaman zaman mülakatlarda, ilan içeriği ile bağdaşmayan görev tanımlarından bahsedilebilir. Başvurmuş olduğunuz pozisyonun detaylarını öğrenmelisiniz.
- Görev tanımınızın ne olacağını açık bir şekilde sorabilirsiniz. Ancak soruları sorarken belirli bir çerçeveye uygun konuşmanız gerekmektedir.
Örneğin;
“Şirketi tam olarak araştıramadım neler yapıyorsunuz? / Şirketteki ortam nasıldır?” Yerine;
“Şirket kültürünü nasıl tanımlarsınız?” veya “Lütfen kariyer planlamanız hakkında bilgi verir misiniz?” sorularını sormak daha uygun olacaktır.
7. Maaş Konusunda Dikkatli Olun
- Mülakatlarda bu tuzak soru olabilir ve ilk rakam telaffuz edenin elenmesine neden olabilir.
- İlk aşamada, şirketin bu pozisyon için belirlediği rakamı duymayı talep edebilirsiniz,
- Israrla sizden talep ediliyorsa, geniş bir aralık verebilirsiniz,
- Ek olarak, son çalıştığınız iş yerindeki maaş bilgisi talep edilebilir ancak gizlilik anlaşması gereği söylememeniz gerekmektedir.